Hakkında
Merkezimiz hakkında genel bilgiler aşağıda maddeler halinde listelenmektedir:
- Araştırma Merkezimiz stratejik ve maddi önemi bulunan, çoğunlukla özel tasarıma sahip mühendislik yapılarından başlayarak tüm mevcut ve yeni yapılacak yapı stokuna yayılabilecek, tasarım, yapısal durum değerlendirme, hasar tespiti, hasar sonrası forensik çalışmalar, rüzgar kar dalga tsunami deprem gibi yüklemeler, özel, yüksek, su içi, tünel, köprü, baraj, derin kazı, tarihi vb yapılar için değerlendirme, hidromekanik, hidroloji, makina titreşim, akustik, mağaralar ve jeolojik formasyonlar, tek parça halinde kaldırma - taşıma, yeni uygulama tasarım inşaat yöntemleri geliştirilmesi, kapsamlı ve hızlı yapısal sağlık izleme sistemlerinin araştırılması, farklı ve yeni tekniklerin ve malzemelerin geliştirilmesi,test edilmesi,uygulanması, sertifikasyon, sürekli eğitim, üretilmesi ve pazarlanması aşamalarında araştırma geliştirme çalışmaları yapacaktır.
- Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yetiştirilmesinin yanı sıra, sürekli eğitim kapsamında teknik kurslar düzenleyebilir ve sertifikalar verebilecektir.
- Stratejik önemi büyük yapılar (örneğin; İstanbul Boğaz köprüleri, Türkiye ana ulaşım arterleri üzerindeki viyadükler, eski köprüler, barajlar, limanlar, hava alanları, tüneller, kuleler, hızlı tren yolu hatları, barajlar, alt yapı, tüneller, su ve su altı yapıları v.b.) önemli yapıların “yapısal sağlık” durumlarının ölçülmesi ve izlenmesi. Zayıflık kriterlerinin gerçekleşmesi durumunda önceden haber verecek alarm sistemi kurulması. Otomatik değerlendirme ve hasar tespitinin elektronik yöntemlerle etkili ve hızlı değerlendirilmesi yönünde çalışmalar yapmak.
- İçinde çalışanların fazla olduğu özel ve yüksek yapıların (örneğin: büyük ve çok katlı iş merkezleri-devlet binalar, büyük oteller, gökdelenler, kuleler, camiler, konser salonları, tarihi yapılar, v.b.) yapısal parametrelerinin izlenmesi. Oturma, kolon kirişlerde ezilme çatlama ve benzeri durumların tespiti.
- Binaların depreme dayanıklılığının tespiti, ülkemizde mevcut birçok modern ve tarihi yapının depreme uygun projelendirildiği, zemin ve su etkileşimi mevcut durumunun uygunluğu, doğru şekilde inşa edilip edilmediği bilinmemektedir. Kurulacak olan merkez, ODTÜ – Deprem Araştırma merkezi ile ortak çalışmalar yaparak ülkemizin ihtiyaçlarına çok disiplinli ve disiplinler arası sinerjik ve sistematik olarak cevap verebilecek mekanizmaları oluşturacaktır.
- Yeni yapısal sağlık izleme ve tahribatsız ölçme cihazlarının ve sistemlerin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapıp, Teknokent ile temas halinde olup geliştirilen sistemlerin patentinin alınması yönünde yol gösterici çalışmalar yapacaktır. Yeni sensör ve teknolojilerin üretimi, yurt içi ve dışı kullanıcı şirketlere/kurumlara satılmasının arttırılmasını teşvik edecektir.
Yukarıda bahsedilen çalışma sahaları kapsamında yapılacak a) proje çalışmaları, b) yapısal izleme projelerinin kontrolü ve onayı, c) sürekli eğitim kursları, d) deney ve danışmalık çalışmaları, merkezin finansal desteğini ve harcamalarını karşılayacaktır. Elde edilen gelir, merkez idari personelini destekleme, yeni araç – gereç alınması ve geliştirilmesine, merkezin altyapısının iyileştirilmesine (bilgisayarlar, test aletleri, yeni lab binası, vb), kitap, dergi, yıllık rapor vb yayınlanmasına, dünyada benzer çalışma yapan kurum ve kişilerle işbirlikleri kurulması, geliştirilen tekniklerin Türkiye’de uygulanmasına yönelik harcamalarda kullanılacaktır.