Yönetmelik
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Özel Yapılar ve Yapısal İzleme Araştırma Merkezi (ÖYAM)
YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Özel Yapılar ve Yapısal İzleme Araştırma Merkezi’nin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetimine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Özel Yapılar ve Yapısal İzleme Araştırma Merkezi’nin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve bu organların görevlerine ve yetkilerine ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 04/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) ODTÜ: Orta Doğu Teknik Üniversitesini,
b) Rektör: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörünü,
c) Merkez: Özel Yapılar ve Yapısal İzleme Araştırma Merkezi (ÖYAM)
d) Merkez Müdürü: Merkezin Müdürünü,
e) Merkez Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
f) Merkez Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin Amaçları
MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) Yüksek ve Özel Yapılarda yapı mekaniği, yapı zemin etkileşimi, mimari – yapısal etkileşim konuları, yenilikçi ve klasik malzeme, biyolojik, kimyasal ve sürdürülebilir yapı malzemelerinin kullanımı (ahşap yapılar, bakteriler, dayanıklı bitkiler, örümcek ağı, kevlar, CFRP, vb), mekanik ve hareketli aksamlar, tesisat, drenaj, istinat duvarı, köprüler, tüneller, su yapıları, yer altı ve su içi yapılar, uzay ve havacılık yapıları, enerji santralleri (RES, GES, HES vb), konularında temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak, teşvik etmek, koordine etmek, ar-ge çalışmaları yürütmek, danışmanlık hizmeti vermek,
b) Gelişen teknolojik bilişim alanına paralel olarak Yapısal Sağlık İzleme (YSİ) olarak bir kısmı kategorize edilen ve genel olarak sensörler vasıtasıyla kablolu ya da kablosuz bağlantı, robotlar, insansız hava aracı (drone vb), uzaktan temassız lazer, vibrometre, mikrodalga, GPR, GPS, LIDAR, uydu tarama haberleşme vb yöntemlerin geliştirilmesi ve kullanılması üzerine Ar-Ge faaliyetleri düzenlemek, uygulamalar yapmak.
c) Bilimsel toplantı, kurs ve seminerler düzenlemek,
d) Yurtiçi ve yurtdışı benzer merkezlerle iletişim kurmak, işbirlikleri yapmak,
e) Lisansüstü eğitimde kurs ve programlar geliştirilmesinde ODTÜ bölümlerine yardımcı olmak,
f) Bilgi birikimi sağlamak ve yaymak,
g) Disiplinler arası çalışmaları teşvik etmek, ortak akademik ve uygulamalı çalışmalar düzenlemek.
h) Teknoloji transferi yapmak ve yeni teknolojiler geliştirmektir.
Faaliyet Alanları
MADDE 6 – (1) Merkez amaçları doğrultusunda aşağıdaki faaliyetleri yürütür:
a) Merkez, bu Yönetmeliğin beşinci maddesinde yer alan amaçlarına ulaşabilmek için, Üniversitenin ilgili akademik ve idari birimleri ile işbirliği içinde faaliyetlerini yürütür. Öncelikli olarak fakat bunlarla kısıtlı kalmamak koşuluyla, İnşaat Mühendisliği Bölümü dışında Havacılık ve Uzay, Maden, Jeoloji, Makina, Elektrik ve Elektronik, Petrol ve Doğalgaz, Metalurji ve Malzeme, Bilgisayar Mühendislikleri ile Mimarlık Fakültesi Bölümlerini kapsayan geniş bir akademik personel katılımı ile inşaat mühendisliği yapılarının (özel ve yüksek yapılar, kuleler, tüneller, madenler, metro, hızlı tren yolu, köprüler, viyadükler, tarihi yapılar, su altı yapıları, nükleer santraller, rüzgar enerji santrali RES, GES) ve benzerlerini kapsayan faaliyet alını bulunmak,
b) ODTÜ ve başka üniversiteler arasında ortak eğitim ve araştırma etkinliklerinin gelişmesini sağlayacak toplantı, proje ve programlara destek sağlamak,
c) Merkezin amaçları doğrultusunda ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak,
d) Çalışma alanı içinde eğitim ve destek almak isteyen kişilere danışmanlık hizmeti vermek,
e) Kamu ve özel sektördeki kurumlara Merkezin çalışma alanına giren ihtiyaç duydukları alanlarda araştırma, inceleme, danışmanlık ve benzeri hizmetleri vermek,
f) İlgili mevzuatla verilen, Merkezin amaçlarına uygun diğer çalışmaları yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin Yönetim Organları
MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Merkez Müdürü,
b) Yönetim Kurulu,
c) Danışma Kurulu.
Merkez Müdürü
MADDE 8 – (1)
1) Merkez Müdürü, Merkezin faaliyet alanı ile ilgili çalışma yapan ODTÜ öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Süresi sona eren Merkez Müdürü tekrar görevlendirilebilir.
2) Merkez Müdürünün önerisi üzerine en fazla iki kişi Rektör tarafından Merkez müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Merkez Müdürünün görevi sona erdiğinde Merkez müdür yardımcılarının görevi de sona erer. Merkez Müdürü, görevi başında olmadığı zaman Merkez müdür yardımcılarından birini vekil bırakır. Göreve vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni bir Merkez Müdürü görevlendirilir.
Merkez Müdürünün Görevleri
MADDE 9 – (1) Merkez Müdürünün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek ve Yönetim Kuruluna başkanlık etmek,
b) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak,
c) Merkezin idari işlerini yürütmek, gerekli koordinasyon ve denetimi sağlamak,
d) Bir önceki yıla ait yıllık faaliyet raporunu hazırlayarak Yönetim Kuruluna sunmak.
Yönetim Kurulu
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Merkez Müdürü ve Üniversitenin, Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmalarda bulunan öğretim elemanları arasından Rektör tarafından görevlendirilen altı üye ile birlikte toplam yedi üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan Yönetim Kurulu üyesinin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir.
(2) Yönetim Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla yılda en az bir kez toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Yönetim Kurulu gerekli hallerde Merkez Müdürünün daveti üzerine olağanüstü olarak toplanır.
Yönetim Kurulunun Görevleri
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin araştırma, tasarım, geliştirme ve uygulama faaliyetlerini inceleyerek Merkezin çalışma alanını ilgilendiren konularda kararlar almak,
b) Merkez Müdürünün her faaliyet dönemi sonunda hazırlayacağı faaliyet raporunun düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek ve sunulan raporu değerlendirmek,
c) Bir sonraki döneme ilişkin çalışma programını hazırlamak, yurt içindeki ve yurt dışındaki kuruluşlarla yapılacak işbirliğinin esaslarını tespit etmek.
Danışma Kurulu
MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu, Merkezin faaliyetleri konusunda deneyimli Üniversite öğretim üyeleri, istekleri halinde ilgili özel/kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, diğer üniversitelerin ve uygulama ve araştırma merkezlerinin temsilcileri arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından seçilen kişilerden oluşur. Danışma Kurulunda en fazla on üye bulunur. Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Danışma Kurulu yılda bir defa toplanır.
Danışma Kurulunun Görevleri
MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:
a)Yönetim Kurulunca hazırlanacak yıllık çalışma planı, araştırma projeleri, uygulama
b)Eğitim, araştırma, geliştirme ve uygulama çalışmaları konusunda önerilerde bulunmak,
c)Yapılan çalışmaları değerlendirmek,
d)Merkezin çalışmaları hakkında değerlendirmeler yapmak ve yeni çalışmalar konusunda görüş ve önerilerini Yönetim Kuruluna bildirmek.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Harcama Yetkilisi
MADDE 14 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Merkez Müdürüne devredebilir.
Yürürlük
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.